Na brehu rieky Torysa začali s vytváraním biokoridoru

02.05.2012 Prešov

Prešov 2. mája (TASR) - Na brehu rieky Torysa v meste Prešov sa začalo s úpravou plôch a výsadbou zelene, ktoré súvisia s vytváraním biokoridoru. Pásmo zelene okolo vodného toku má byť zároveň biokoridorom regionálneho významu.
Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že toto súvislé územie umožní migráciu organizmov medzi jednotlivými biocentrami a súčasne vznikne územný systém ekologickej stability. Okrem ekologickej a biologickej funkcie tohto územia bude mať plocha pre metropolu Šariša aj rekreačný význam.
Verejná súťaž na vypracovanie štúdie, ktorá stanovila, kde má byť vysadená zeleň, prebehla ešte v roku 2004. Išlo predovšetkým o úsek na Sídlisku III, od ktorého sa budú odvíjať ďalšie etapy.
Výsadba zelene, úprava plôch sa realizuje v úseku od mosta na Mukačevskej ulici až po most na Bajkalskej ulici. Pás revitalizovaného územia sa nachádza medzi riekou Torysa a cyklistickým a peším chodníkom vybudovaným po okraji sídliska.
"V rámci prvej etapy sa v spomínanom priestore vysadí vyše 200 stromov, 400 kríkov a okrem tohto aj 300 sadeníc popínavého brečtanu, ktorý by mal obrásť a pokryť betónový múr letného kúpaliska. Sadové úpravy v hodnote 140.000 eur by mali byť ukončené v priebehu mesiaca máj," konštatovala hovorkyňa.
Spresnila, že v okolí toku prevažovať budú ekologicky vhodné typy stromov pre takúto lokalitu ako napríklad: vŕba, jelša či javor. Stromy sa tiež budú vysádzať v okolí veterinárnej nemocnice, kde bol pred časom upravený terén.
Zeleň pribudne okolo cyklistického chodníka od mosta pri Bajkalskej ulici po Hať a menšie kríky nasadia aj pri futbalovom ihrisku. Samostatným celkom má byť priestor pri kúpalisku, kde je v súčasnosti prázdna plocha, ktorá bude slúžiť ako park. Okrem toho bude v okolí rieky vysádzaná parková vegetácia, takže na niektorých miestach pribudnú platany, ľaliovníky alebo metasekvoje.
Hovorkyňa pripomenula, že projekt biokoridor Torysa sa touto výsadbou nekončí. Jeho súčasťou sú aj stavebné objekty – komunikácie, verejné osvetlenie a prvky drobnej architektúry. Tie by sa v lokalite mali dobudovať postupne, podľa toho, ako budú prostriedky schválené v rozpočte mesta.
 

Vyberte región